luni, 17 martie 2025

 Progesteronul micronizat - rezumat cu ceea ce poate sa ne intereseze ca pacienti:

  • micronizarea progesteronului la dimensiuni ale particulelor <10 μm mărește suprafața disponibilă a medicamentului și îmbunătățește viteza de dizolvare și absorbția intestinală a progesteronului.
  • spre deosebire de progesteronul micronizat care este un hormon bioidentic, progestativele sintetice au o serie de efecte negative : in combinatie cu estrogenul afecteaza toleranta la glucoza a unor pacienti, progestativele sintetice pot atenua efectele benefice lipidice și cardioprotectoare ale estrogenului in cadrul terapiei de substitutie hormonala, din cauza potențialelor reacții adverse, este necesară o supraveghere medicală atentă dacă progestativele sintetice urmează să fie utilizate în timpul primului trimestru de sarcină sau de către pacienții cu diabet zaharat, hiperlipidemie sau hipertensiune arterială.
  • spre deosebire de estrogen, care se poate stoca in tesutul gras sau care poate sa fie recirculat in organism odata ajuns in intestinul gros (precizare care nu este in articolul citat), progesteronul este eliminat.
  • După administrarea orală de progesteron micronizat, concentrația maximă și aria de sub curba concentrației plasmatice sunt proporționale cu doza administrată în intervalul de doză de 100-300 mg. Nivelurile plasmatice maxime de progesteron variază în funcție de indivizi și între studii. Nivelurile plasmatice medii atinse cu doze orale de progesteron ≥100 mg sunt cel puțin la fel de ridicate ca nivelurile din fază luteală. Nivelurile de progesteron rămân semnificativ crescute timp de până la 12 ore și nu revin la nivelurile inițiale până la cel puțin 24 de ore după administrarea orală.
  • absorbtia si eliminarea progesteronului micronizat este independenta de doza
  • Când progesteronul a fost administrat în doze de două ori pe zi (100 mg dimineața și 200 mg seara) timp de 5 zile, nivelurile plasmatice de progesteron au rămas semnificativ crescute pe parcursul fiecărei perioade de 24 de ore și până la 36 de ore după doza finală de progesteron micronizat oral. Nivelurile de progesteron nu au scăzut la valorile inițiale până la 84 de ore după ultima doză. (Important in cazul in care progesteronul micronizat se foloseste pentru oprirea hemoragiei vaginale!)
  • administrarea orala are un mai mare grad de eficacitate fata de administrarea intravaginala. Totusi, pentru situatiile in care progesteronul este dorit in uter (oprirea unei hemoragii), administrarea vaginala este superioara.
  • progesteronul micronizat este indicat in: amenoreea secundara, hemoragii in premenopauza, fertilitate, travaliu prematur, terapia de substitutie hormonala
  • impreuna cu estrogenul, in terapia de substitutie hormonala, progesteronul micronizat a produs efecte pozitive in ceea ce priveste nivelul colesterolului: nivelul LDL , si raportul LDL-HDL.
  • nu s-a observat cresterea nivelului a enzimelor ficatului in cadrul terapiei combinate cu estrogen și progesteron micronizat administrate oral.
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028299002721?fbclid=IwY2xjawJE9z1leHRuA2FlbQIxMQABHbO7Hk7CfHbmO_kvIBEfySvJAKsWNcuHmZgHkoSxH_m9ARMMUw5Fl8X7JQ_aem_ZSfySqrf_LIMPx2wzOdVVw

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu