Abuzul emotional practicat de unii medici asupra femeilor la menopauza este o problema reala. Strategii pentru a face fata situatiei:
- intelegeti ca exista o prejudecata printre medici cu privire la motivele pentru care o femeie trecuta de 40 de ani se poate plange de simptomele menopauzei si ca este posibil sa va eticheteze foarte rapid (in sinea lor, desigur) ca plangacioasa, isterica, instabila emotional, n.f :), etc. si nu va pierdeti cu firea; motivele acestui comportament au legatura cu totala lor lipsa de pregatire in acest domeniu plus, desigur, lipsa empatiei cu care banuiesc ca suntem obisnuite deja in sistemul medical romanesc.
- intelegeti ca există o prejudecata in comunitatea medicala cum că menopauza este o tranziție naturală care ar trebui tratată în mod natural, că femeile ar trebui pur și simplu să faca fata. Este subapreciat in lumea medicala cât de dramatic pot afecta simptomele calitatea vieții unor femei.
- mai intai educati-va singure cu privire la menopauza si problemele asociate. Fiti convinse ca nimeni nu stie mai bine decat voi ce simtiti, la ce puteti si la ce nu puteti sa faceti fata. Busola generala este sa va amititi cum erati la 30-35 de ani; daca atunci nu aveati anumite simptome nu ar trebui sa le aveti nici acum. Daca le aveti, le puteti asocia cu perimenopauza sau menopauza fara teama ca gresiti prea tare.
- incercati sa mergeti la un medic care stiti ca este cat de cat pregatit pe menopauza. Merita sa faceti o calatorie mai lunga in alt oras pentru asta avand in vedere ca odata problema rezolvata va veti lua viata inapoi si nu veti mai avea nevoie sa va duceti. Pana la urma totul se poate rezolva din 2 vizite iar o reteta compensata pentru substitutie hormonala va v-a scuti 100 de lei pe luna.
- Daca ati intrat la menopauza din motive medicale nu va asteptati ca medicii care v-au operat sa stie ce sa faceti voi mai departe. Cei mai multi habar nu au. Aceeasi situatie si pentru dragul vostru medic care v-a ajutat eficient in anii de fertilitate. In facultatea de medicina nu se invata in continuare aproape nimic despre menopauza; medicii care stiu si sunt informati sunt autodidacti si invata pe banii lor sau ai unor clinici private.
- Mergeti la consultatie cu o prietena, ruda, in care aveti incredere. Ajuta pentru sustinere morala si este posibil ca medicul respectiv sa se "dezlantuie" mai putin.
- scrieti-va simptomele pe o foaie de hartie si luati-o in cabinet
- un semn ca problemele voastre nu sunt cu adevarat luate in serios este cand primiti "naturiste" (pe care in mod normal medicii nu au voie sa le prescrie) si trimitere la psihiatrie, psiholog, etc. Nu este nimic gresit sa mergi la psihiatrie sau sa vezi un psiholog dar acest lucru se face numai dupa ce incepi tratamentul hormonal si, dupa 6 luni, inca mai ai simptome care par sa necesite astfel de interventii. Tratamentul psihiatric nu este in niciun caz un tratament de prima linie in menopauza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu