Despre infectiile urinare, de ce antibioticele nu ajuta si care este legatura lor cu perimenopauza si cu menopauza.
Sindromul Genitourinar de Menopauza (SGM)
- sindromul genito urinar de menopauza afecteaza organele genitale si vezica urinara.
- cauza lui este scaderea nivelului de estrogen in zona genitourinara
- primele simtome la nivelul vezicii sunt nevoia de a face pipi des, senzatia ca nu ne putem abtine, trezitul noaptea pentru a merge la toaleta, mici scurgeri de urina cand stranutam, radem mai tare sau sarim, prolaps vaginal sau pelvic, contractii la nivelul vulvei, vaginului, clitorisului, scaderea aciditatii la nivelul vulvei si vaginului astfel incat pielea si peretii vaginului care de obicei se vindeca in circa 4 ore de orice leziuni isi pierde aceasta capacitate (orice mica leziune ustura, mananca sau doare)
Exista solutii? Da!
- estrogenul vaginal (tablete, ovule, gel) care se pot folosi impreuna cu substitutia hormonala (pe care nu o afecteaza in niciun fel, deci dozele nu trebuiesc ajustate) dar si de catre femeile care nu pot/nu doresc sa faca substitutie hormonala (deoarece cotin o cantitate infima de estrogen care, conform studiilor, nu ajunge in sange).
- estrogenul vaginal este indicat inclusiv pentru femeile care iau tamoxifen dupa ce au fost diagnosticate cu cancer de san.
- in prima faza a tratamentului local cu estrogen este posibil sa simtiti usturimi si sa vreti sa opriti tratamentul. Nu o faceti, continuati, pentru ca aceste stari vor trece in maximum doua saptamani si veti incepe sa va simtiti mai bine.
- tratamentul dureaza 2-4 luni, in functie de gravitate, uneori chiar si 6 luni pana cand veti vedea reducerea simptomelor.
- acest tratament se face PE VIATA, odata terminat tratamentul initial se trece la o faza de intretinere (aplicare o data pe saptamana). Daca intretinerea este oprita simptomele revin.
- prospectele produselor care contin estrogen cu aplicare vulvo-vaginala au atentionari exagerate si exista mai multe demersuri ale ginecologilor din intreaga lume pentru a se corecta in conformitate cu noile descoperiri stiintifice in domeniu.
Dr. Carys Sonnenberg este medic de familie, absolventa a Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie și de la Facultatea de Sănătate Sexuală și Reproductivă, membră a Colegiului Regal al Medicilor Generaliști, a Societății Internaționale și a Societății Britanice de Menopauză.
https://www.tiktok.com/@rowenahealth_menopause/video/7381203356146093344?_r=1&_t=8nIAM0JCzzN&fbclid=IwY2xjawJE77tleHRuA2FlbQIxMQABHW2114ck8lOcc1QkemFA2JmErPxVPrJjJiP7BrzR8e5E7q7bhYwQ-pqPWw_aem_bEO4yfnx3eDpj-4zBXxFnQ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu