Din propria experienta pe tema substitutie hormonala:
- nu este o cale pe care poate sa o aleaga oricine. Cancerul de san (la tine sau rude de gradul 1 - mama, sora), predispozitia la tromboembolism, probleme de coagularea sangelui, AU FOST contraindicatiile principale. In monetul de fata daca alegi bine tipul de substitutie nu mai sunt considerate o problema. Nu in ultimul rand anxietatea: daca la fiecare aplicare de estrogen intrati in panica si va ganditi ca va bagati cancerul in sani, mai bine lasati-va pagubase. Este o alegere pentru oamenii curajosi si care stiu sa moara cu zambetul pe buze in brate cu alegerile lor, facute constient si in deplina cunostinta de cauza!
- nu este ceva cu care sa te joci. Este vorba de hormoni, de ajungerea la un anumit echilibru si aici nu merge cu "azi iau, peste o saptamana mi s-a facut frica si nu mai iau, la anul iau din nou", pentru ca riscati sa va destabilizati organismul si asa greu incercat. Daca va hotarati sa faceti substitutie dati-i o sansa cel putin 30 de zile.
- celor care mai aveti uter este posibil sa va vina ciclul destul de abundent, chiar si pe substitutia continua. Studiile arata ca se stabilizeaza dupa circa 6 luni, dar daca nu o face se iau alte masuri (montarea unui sterilet, substitutia discontinua "progesteron 14 zile" pentru un an sau doi, cresterea dozei de progesteron, etc.). Nu e o tragedie. Daca aveti simptome cu adevarat urate acesta este efectiv cel mai mic neajuns!
- faceti tratamentul la ore fixe; hormonilor "le place" predictibilitatea.
- metoda cea mai moderna de substitutie, cu riscurile cele mai mici, este estrogenul transdermic (pe piele, sub forma de gel, plasture, spray) si, daca mai aveti uter si progesteron intravaginal.
- retineti ca, in ciuda dovezilor din ultima vreme care arata ca riscurile sunt mult mai mici decat beneficiile, substitutia hormonala este inca controversata printre medici (inclusiv in strainatate) si ca unii isi vor scuipa in san cand vor auzi ce faceti voi acolo pentru ca exista inca prejudecata ca menopauza este o stare naturala, care se poate duce pe picioare de catre absolut toate femeile. Din pacate pentru circa 25% dintre femei menopauza este atat de debilitanta incat se ajunge inclusiv la pensionare anticipata.
- "Fereastra de oportunitate" este o perioada de cam 12 luni de la oprirea totala a menstruatiei in care se considera ca este cel mai benefic sa se inceapa substitutia hormonala. Asta pentru ca diferitele organe care au receptori de estrogen nu s-au obisnuit cu lipsa lui si nici nu au inceput sa functioneze "pe avarie". Cinci ani postmenopauza inca mai sunt beneficii daca se incepe substitutia. Pentru inceperea SH mai tarziu de 5 ani nu prea sunt studii si nu se stie precis daca avantajele depasesc clar beneficiile. Se poate incepe, desigur, SH si in perimenopauza, probabil varianta ideala.
- incepeti cu doza minima si nu va grabiti sa o cresteti
- daca v-ati simtit bine cu o anumita doza de estrogen si dupa circa un an AVETI IMPRESIA ca simptomele revin, asteptati macar 2-3 saptamani inainte de a creste usor doza.
- exfoliati saptamanal cu un burete, crema, prosop aspru, zona unde aplicati estrogenul transdermic
- personal aplic estrogenul dimineata, pe pulpa interioara a picioarelor sau pe fese, nu pe brat, asa cum scrie in prospect. Este mai departe de sani si cica mai eficient din unele puncte de vedere (grasimea stocheaza mai bine decat pielea de pe brat). Progesteronul il pun seara, inainte de culcare, pentru ca "da" putina somnolenta.
- in cazul meu efectele s-au simtit dupa 14 zile, in sensul ca nu am mai avut nciun bufeu, nicio palpitatie, si mi-am reluat complet viata de dinainte de intrarea la menopauza.
- In lipsa estrogenului produs de ovare organismul incearca sa-l produca altfel. Una dintre cele mai comune strategii este un colac de grasime pe abdomen; pentru ca grasimea produce estrogen.
- INAINTE de substitutia hormonala m-am ingrasat vreo 3 kilograme din cauza menopauzei propriu-zise, a noptilor nedormite si a starii generale mizerabile. Le-am dat jos dupa substitutie pentru ca mi-a revenit cheful de viata si am reinceput sa mananc sanatos si cu bun simt.
- Nu va asteptati ca substitutia sa va dea inapoi tineretea pierduta. Veti primi inapoi doar viata anterioara menopauzei, viata cu care voi decideti ce faceti mai departe.
- In niciun caz nu acceptati ca medicii sa va recomande tratament psihiatric sau psihologic. Daca nu ati avut nevoie de el anterior menopauzei nu aveti nevoie nici acum! Starea voastra se datoreaza lipsei hormonilor si nu se echilibreaza pe termen lung cu pastile de dormit sau cu anti-anxiolitice! Daca intrarea la menopauza se datoreaza unor probleme grave de sanatate (histerectomie, chimioterapie, etc.) sigur ca puteti avea nevoie de ceva consiliere psihologica sau chiar de unele "ajutatoare" psihiatrice ca sa treceti peste momentele cele mai grele. Dar daca aceste tratamente depasesc 12 luni e bine sa mai vizitati si alti medici, cu alte opinii, pentru ca bolile acestea nu ar trebui sa va transforme intr-un caz psihiatric.
- Simptomele menopauzei dureaza in medie 7 ani. Pentru unele norocoase dureaza cateva luni, pentru altele toata viata!
- Dupa circa 1 an am inceput sa simt efectul asupra parului: s-a oprit caderea si firul arata... ca parul meu. Firul tot subtire dar lucios, elastic.
- Dupa 2 ani de substitutie hormonala am inceput sa simt efectul asupra unghiilor (nu se mai exfoliaza, nu se mai rup, au o culoare roz, sanatoasa).
- Tot dupa doi ani nu am mai avut nevoie de crema de corp de care eram dependenta de cel putin 15 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu