Este normal sa avem pretentia ca in sistemul public de sanatate sa se practice MEDICINA BAZATA PE DOVEZI .
Atunci cand mergem la medic pentru o consultatie privind menopauza nu ar trebui sa privim niciuna dintre cele de mai jos ca fiind sfaturi venite de la un profesionist informat si bine intentionat:
- Medicul nu ar trebui să ne spună că acesta este doar o faza a vietii, ca simptomele trebuie "duse pe picioare" și că acesta este „noul dumneavoastră normal”. Da, menopauza este o etapă naturală, dar asta nu înseamnă că ar trebui să suportam fiecare simptom fără ajutor. Unele dintre noi avem joburi solicitante, copii mici de crescut, ani pana la pensie iar medicina moderna are solutii de care cu totii ar trebui sa profitam.
- Este inacceptabil ca medicul să ne spună că el nu prescrie substitutie hormonala. Avand in vedere ca nu cerem sa ni se prescrie droguri interzise vandute de traficanti obscuri la colt de strada, ca produsele pentru substitutie hormonala se gasesc in farmacii, aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului, niciun medic nu are voie ne spuna ca nu prescrie fara sa-si bazeze interdictia pe istoricul nostru medical, care contine contraindicatiile din prospectul medicamentelor, pe care el l-a studiat in prealabil. Sa nu uitam ca avem optiunea de a le face plangere scrisa la conducerea policlinicii sau la colegiul medicilor.
- Nu este acceptabil ca medicul să impună restricții de timp inutile, de exemplu, ne prescrie acest lucru doar o dată sau pentru un an sau doi. Aceasta este o conversație în curs de desfășurare; dacă simptomele persistă, vom avea în continuare nevoie de ajutor pentru a le gestiona.
- Nu este acceptabil ca medicul sa ne prescrie anticonceptionale pentru simptomele menopauzei; singurele care au nevoie de anticonceptionale sunt femeile fertile care doresc sa previna astfel o sarcina nedorita. Pentru toate celelalte s-a inventat substitutia hormonala.
- Nu este acceptabil ca medicul sa prescrie tratament psihiatric pentru simptomele menopauzei. Dezechilibrul hormonal este cel care a produs simptomele si numai dupa echilibrarea hormonala, daca simptomele persista, se poate vorbi despre tratamentul psihiatric. Inceperea tratamentului psihiatric inaintea substitutiei hormonale nu face decat sa mascheze pe termen scurt cauza reala a problemei, sa intarzie inceperea terapiei ducan astfel la ineficientizarea ei prin pierderea "ferestrei de oportunitate".
- Nu este acceptabil ca medicul sa ne spuna ca suntem prea tinere pentru a ne gandi la menopauza sau la simptomele ei. 51 de ani este varsta medie a menopauzei. Menopauza inainte de 45 de ani se numeste "Menopauza timpurie" iar menopauza inainte de 40 de ani se numeste "Insuficienta ovariana prematuta". Insuficienta ovariana prematura afectaeaza 1 din 100 de femei sub 40 de ani si 1 din 1000 de femei sub 30 de ani. Chiar si fetitele si adolescentele pot sa fie la perimenopauza sau menopauza!
- Nu este acceptabil sa primim (macar in sistemul public de sanatate!) retete de suplimete alimentare care nu au in spate studii clinice din care sa rezulte CLAR eficacitatea lor in problema noastra de sanatate. O persoana poate sa devina experiment pentru medicina naturisa daca doreste, dar este normal sa i se aduca la cunostinta acest lucru, si eventual sa fie platita. Ideea "n-are ce sa-ti faca rau" este eronata: orice intarziere a unui tratament adecvat iti poate agrava sanatatea pe langa ca te face sa pierzi timp, nervi si bani. Nu suntem cobaii miilor de producatori de suplimente alimentare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu