O explicatie simplificata pentru FSH si LH si de ce conteaza atat de mult.
- femeile sunt lasate de natura sa perpetueze specia. Atat. Nimic in plus nu conteaza.
- pentru asta in fiecare luna ele trebuie sa ovuleze.
- in prima parte a ciclului, creierul ii spune glandei pituitare sa transmita un mesaj catre ovare sa se pregateasca de ovulatie. Asa ca pituitara il trimite pe FSH, un hormon care se duce la ovare si, dintre toti foliculii, alege unul care sa faca un ovul luna aceasta. Ovarul produce estrogen si acest ovul incepe sa creasca. De asemenea, sub influenta estrogenului si peretele uterului se ingroase pentru cazul ca vei ramane insarcinata (un uter prea subtire = pierdere sarcina)
- cand se apropie ovulatia (undeva in ziua 14 a ciclului), creierul, dupa ce verifica daca esti hranita, si cat de cat sanatoasa ca sa faci copii, ii spune glandei pituitare sa transmita un mesaj catre ovare sa elibereze ovulul. Asa ca pituitara il trimite pe LH, un hormon care se duce la foliculul ovarian si-i spune sa dea drumul ovulului ca este totul in regula.
- dupa ce ovulul porneste spre uter, foliculul din care a cazut ovarul produce imediat o cantitate de progesteron ca sa se asigure ca ovulul are conditii sa se prinda in uter in cazul in care este fecundat.
- daca ovulul nu este fecundat, progesteronul reduce uterul ingrosat anterior de estrogen, iti vine ciclul si totul o ia de la capat luna viitoare
- o femeie se naste cu circa 2.5 milioane de foliculi iar pana la 30 de ani mai are doar 10% din ei. La 40 de ani mai are in jur de 3%. Asta inseamna ca ovarele nu mai au de unde sa produca ovule
- perimenopauza incepe in jurul varstei de 40 de ani si este o perioada in care, desi poti sa ai ciclul regulat, organismul se descurca din ce in ce mai prost cu ovulatia din fiecare luna.
- in ciuda acestui fapt, creierul, incapatanat, zbiara in continuare la glanda pituitara sa continue sa-i trimita pe LH si pe FSH ca sa faca ovulatia. Acelasi creier, ca orice sef, are un mecanism de control ca sa vada daca pituitara face ce i s-a spus: are niste receptori de estrogen si progesteron si daca nu primeste semnale ca treaba s-a facut mai da un mesaj, si inca unul, si inca unul. Asa ca pe traseu (in sange) este plin de mesageri LH si FSH care se duc degeaba sa stoarca ovarele de ceea ce nu prea mai au. La analize, uneori (NU MEREU) LH si FSH sunt marite. Uneori, cu mare greutate, LH si FSH mai obtin cate ceva, alteori vin cu mana goala iar dupa menopauza ... pauza.
- glanda pituitara este responsabila in organism cu: functionarea glandei tiroide, transformarea hranei in energie (ea decide pe ce cale o face), tensiunea arteriala, absorbtia apei in rinichi, reglarea temperaturii corpului, controleaza productia de cortizol (care este responsabil cu stresul, depresia si anxietatea), produce oxitocina, etc.
- in perimenopauza pituitara incepe sa fie ca un angajat din ce in ce mai muncit si epuizat sub comanda unui sef (creierul) din ce in ce mai nesimtit si irational, care nu stie de "NU". Dupa menopauza pituitara isi baga definitiv picioarele.
- cam asa arata in mare "Corporatia de facut copii SA" care este fiecare femeie.
- Intre timp, la barbati, creierul vrea un singur lucru: spermatozoizi si testosteron. Pituitara ii trimite continu si ritmic pe FSH si LH catre testicule si daca barbatul nu e obez, bolnav sau mai stiu eu ce, alea produc imediat testosteron. Prin comparatie cu angajatul stresat care lucreaza in "Corporatia de facut copii SA", pituitara barbatilor este cam ca un angajat la stat: timpul trece, leafa merge.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu