luni, 17 martie 2025

 Cum fluctueaza hormonii in 6 luni in perioada premenopauzei (graficul din mijloc) si de ce, dat fiind HAOSUL, analizele de sange sunt cam inutile. Când medicul spune ca nu sunteți la premenopauza pentru ca din analizele de sange reiese ca aveți estrogen normal, aratati-i acest grafic. https://oregenmed.com/hormone-replacement-therapy/



Cartea doctorului oncolog Avrum Bluming, "Estrogenul conteaza - De ce tratamentul hormonal in menopauza poate îmbunătății starea de bine a unei femei si-i poate prelungi viata - Fara a avea un risc crescut al Cancerului de san".

Cine este Avrum Bluming

https://www.balance-menopause.com/menopause-library/039-oestrogen-matters-dr-avrum-bluming-dr-louise-newson/



https://www.libristo.ro/ro/carte/estrogen-matters_44719288?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkN--BhDkARIsAD_mnIrdmvgSgI_lf9COqRT8LwnAJKfjiDLJx3mW0IYsKkCnxJDMiph0HxcaAjVGEALw_wcB

 Din cartea "Unlock your Menopause Type" mi se pare interesant de evidentiat ideea ca exista tipuri de menopauza si ca, in functie de aceste tipuri, abordarea difera:

  • Menopauza prematura - este menopauza instalata natural, dar foarte devreme (chiar si la 18 ani). Acest tip de menopauza este de cele mai multe ori ramasa nediagnosticata multa vreme pentru ca nimanui nu-i trece prin cap sa faca un test de menopauza unei femei tinere care are diferite simptome.
  • Menopauza brusca - este menopauza aparuta in urma unei operatii chirurgicale, tratamente medicale, urmare a unei sarcini tarzii, etc. Este cel mai usor de gestionat pentru ca femeile sunt chiar constiente de ceea ce urmeaza sa li se intample iar substitutia hormonala inceputa la timp le poate lua de pe cap grija asta.
  • Menopauza "cu de toate" - este acea menopauza in care femeile intra natural (la varsta potrivita) dar au absolut toate simptomele din lista plus unele in plus. Este cea mai debilitanta forma de menopauza si poate sa faca ravagii in sanatatea unei femei.
  • Menopauza "psihiatrica si psihologica" - este menopauza la care femeile nu au aproape nicio durere, niciun bufeu dar au puternic alterata starea psihica si psihologica (atacuri de panica, anxietate, depresie, etc.). Este un tip de menopauza care se abordeaza din doua directii: un tratament psihiatric de sustinere pe termen scurt (max 6 luni) in paralel cu substituirea estrogenului si progesteronului. Doar tratamentul psihiatric in astfel de menopauza rezolva simptomele, nu cauza si se poate transforma intr-o chestie care nu se mai termina niciodata.
  • Menopauza "fara sfarsit". Desi simptomele menopauzei dureaza in medie 7 ani, exista femei care au simptome toata viata (mama mea inca are bufeuri la 80 de ani).
  • Menopauza "tacuta" - este menopauza la care femeile nu au absolut niciun simptom, nu ajung la niciun medic, nu intra pe un grup ca acesta pentru ca sunt convinse ca n-au de ce. Lipsa estrogenului insa produce si in cazul lor, in timp, probleme nestiute de sanatate. Este un gen de menopauza pe care obisnuiam sa-l invidiez in trecut dar acum realizez ca este, in realitate, o situatie foarte perfida.


 Traducere di acest studiu:

https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors/using-hormone-replacement-therapy
"Estrogenul vaginal - sigur pentru femeile cu cancer de sân
Femeile cu cancer de sân pot folosi în siguranță estrogenul vaginal pentru a trata anumite simptome de menopauză.
Scris de Jamie DePolo | Evaluat de 1 consilier medical
22 noiembrie 2023.
Utilizarea estrogenului vaginal a ajutat la ameliorarea sindromului genito-urinar al menopauzei, inclusiv uscăciunea și iritația vaginală, la femeile diagnosticate cu cancer de sân și nu a crescut riscul de a muri din cauza cancerului de sân, potrivit unui studiu.
Cercetarea a fost publicată online pe 2 noiembrie 2023, de jurnalul JAMA Oncology. Citiți rezumatul „Utilizarea terapiei cu estrogen vaginal și supraviețuirea la femeile cu cancer de sân”.
Ce este sindromul genito-urinar al menopauzei?
Sindromul genito-urinar al menopauzei este un nume lung pentru constelația de simptome pe care scăderea estrogenului care vine odată cu menopauză le poate provoca în vagin și vezică urinară. Include uscăciunea și iritația vaginală, sexul dureros, infecțiile tractului urinar, nevoia de a face pipi mai des și incontinența.
Terapia hormonală, care este utilizată pentru a trata cancerul de sân cu receptori hormonali pozitivi, poate provoca multe dintre aceste simptome și le poate face mai intense decât ar fi dacă o femeie ar trece prin menopauză naturală. Simptomele sindromului genito-urinar al menopauzei sunt motivul pentru care multe femei încetează devreme să ia medicamente de terapie hormonală.
Estrogenul vaginal este considerat estrogen local, ceea ce înseamnă că rămâne în cea mai mare parte în zona în care este aplicat, în acest caz vaginul. Estrogenul vaginal se prezintă sub formă de creme, inele sau tablete.
Studiile sugerează că estrogenul vaginal nu crește riscul de recidivă a cancerului de sân sau mortalitatea prin cancer de sân la femeile care au fost diagnosticate cu cancer de san.

https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors/using-hormone-replacement-therapy?fbclid=IwY2xjawJE-N9leHRuA2FlbQIxMQABHT12Xmz0swBChQJqDfXgSsbJPV_-WJg6Pjqsrc6G5iIuXP6cGEWLWGDegQ_aem_2Q08VPEkYHDwS0zgDviiNw

 Vesti foarte bune!

18 Octombrie 2023. S-a revizuit studiul care i-a facut pe medici sa se sperie si sa nu mai prescrie substitutie hormonala. Este vorba despre studiul WHI din anul 2002 care a constatat ca substitutia hormonala duce la cresterea cazurilor de cancer de san. Dupa revizuire concluziile sunt urmatoarele: - in cazul femeilor care au luat numai estrogen (cele care nu aveau uter) cazurile de cancer de san s-au redus cu 23% iar mortalitatea cauzata de cancerul de san a scazut cu 40% fata de femeile care nu iau subtitutie hormonala - in cazul femeilor care au luat estrogen si progesteron a existat o crestere de un caz la 1000 de femei pe an, ceea ce este considerat statistic nesemnificativ. De retinut ca progesteronul administrat in 2002 era sub forma de "medroxyprogesterone acetate", produs inlocuit de atunci cu progesteronul micronizat, un hormon bioidentic, mult superior generatiei anterioare de progesteron. - O generație de femei a fost lipsită de Substitutia Hormonala în mare parte ca urmare a acestei interpretări greșite a datelor, larg mediatizată la vremea respectiva. Sper sa citeasca asta un numar cat mai mare de medici din Romania! https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37847875/ https://www.facebook.com/share/p/GBncMnMKbG1NcmFJ/

Despre SGM (Sindromul genitourinar de menopauza) 

- Mucoasele din zona aparatului genito-urinar (vagin, vulva, uretra, etc.) sunt ca niste bureti umezi și vascosi, care au un microbiom specific, bine echilibrat.

- Estrogenul joaca un rol foarte important în păstrarea acestor țesuturi în stare buna. - Lipsa estrogenului (specifica la premenopauza si menopauza) face ca aceste țesuturi sa-și piardă elasticitatea, sa se subțieze, sa devina permeabile la diferite bacterii și microbi, sa-si piardă echilibrul din microbiom și, în final sa se atrofieze. - Cremele cu lactobacili, acid hialuronic, vitamina A, hidratante, etc. nu repara atrofia deja instalata. Este ca si cum vrei sa zugravesti o casa fara sa repari structura de rezistenta. Intr-un final o sa-ti cada in cap. - Singurul care poate sa repare este tot estrogenul. - Ovulele gen Ovestin sau Viviflor conțin o cantitate infima de estrogen (mai precis estriol, o forma slaba de estrogen)care, pentru ca este aplicat vaginal NU AJUNGE IN SANGE. De aceea tratamentul se poate lua în deplina siguranta și de către femeile care nu vor/nu pot sa facă substitutie hormonala. - Cheia aici este, însă, consecventa: odata terminat tratamentul de refacere a mucoaselor pe care vi-l prescrie medicul trebuie sa continuați să puneți un ovul (uneori doua in primele luni) pe saptamana pentru ca problemele revin.
https://www.facebook.com/share/p/c1btE2rxHicfAuVL/

 Dovezi stiintifice ca Lenzetto contine hormoni bioidentici, din categoria BHRT:

Conform EMC (Electronic Medicine Compendium), Lenzetto este listat cu substanta activa estradiol hemihydrate. Link aici: https://www.medicines.org.uk/emc/product/11175/smpc?fbclid=IwAR0LwaAK1Dp_NNJV0s51ywKAU8riX0pzo5YragWTauWb6V7fPBOqZaeQPv8_aem_AZxBdAZ3-OrWAr111ndoa-9Zj5l5UCIhDzFb4reRVjbxzWTPORr4hoGitj710GjJXXdYbevHqV1HjwEOaIZ_IjMy#gref Conform prestigiosului "Medical News Today", la hormoni bioidentici gasim urmatoarele: "Hormonii bioidentici sunt hormoni care au structura chimica identica cu cea produsa de organism. Ca urmare, corpul nu ar trebui sa poata face diferenta intre hormonii produsi de el si hormonii bioidentici. Hormonii bioidentici pot sa fie facuti dintr-o varietate de surse, vegetale sau animale. Hormonii bioidentici includ urmatoarele: 17 beta-estradiols, which include drugs, such as Estrace, Estradil, and Estring estradiol acetate, including Femring estradiol hemihydrate (explicatie adaugata: Lenzetto), including Vagifem micronized progesterone USP, such as Prometrium and Prochieve (explicatie adaugata: Utrogestan sau Arefam) Link aici: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319465?fbclid=IwAR22Y1hVvx6xMGrnubcKoqnp4hJ80slP9favqPy0xKBmH3Zri7vtlP32gBs_aem_AZxgenV3ljZY7gHrOEjcZ3-d3qFsc8RV772wLuqqKaGwEVyPDGkO1AXRuT8fLyhQ-cf5zzysI8An3kwgDmtRL35W#what-are-bioidentical-hormones Rog pe oricine detine altfel de informatii contrare sa le completeze (cu dovezi) la comentarii pentru ca as dori sa facem lumina pe acest subiect.

 Sa intelegem HRT

  • În esență, HRT implică administrarea de hormoni, de obicei estrogen și uneori progesteron, pentru a atenua simptomele asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală și pentru a preveni afecțiunile medicale care sunt, de asemenea, mai frecvente. în această fază a vieții, în special osteoporoza.
  • Un concept critic în aplicarea HRT este „fereastra de oportunitate”. Dr. Malone subliniază că sincronizarea joacă un rol crucial în maximizarea beneficiilor HRT minimizând în același timp riscurile. Inițierea HRT mai aproape de debutul menopauzei – de obicei în primii câțiva ani – poate fii benefică, în special în ceea ce privește gestionarea simptomelor și potențial atenuarea riscurilor pe termen lung asociate cu scăderea nivelului de estrogen, cum ar fi osteoporoza.
  • Unul dintre mesajele cheie ale Dr. Malone este importanța unei abordări personalizate a HRT. Nu toate femeile experimentează menopauza în același mod; astfel, HRT nu ar trebui să fie o soluție unică. Factori precum istoricul de sănătate al unei femei, severitatea simptomelor și preferințele personale ar trebui luați în considerare atunci când se decide dacă HRT este alegerea potrivită. Această abordare personalizată ajută la asigurarea că terapia se aliniază cu nevoile specifice și obiectivele de sănătate ale individului.
  • Decizia de a face HRT nu este luată cu ușurință. Dr. Malone pledează pentru o evaluare amănunțită a potențialelor riscuri și beneficii, angajându-se în discuții deschise și oneste între pacient și furnizorul de asistență medicală. Deși HRT poate îmbunătăți semnificativ simptomele menopauzei și calitatea vieții pentru multe femei, este posibil să nu fie potrivită pentru toată lumea, în special pentru cele cu anumite afecțiuni de sănătate sau cu antecedente de cancer de sân. Este vorba despre a face o alegere informată, una care cântărește avantajele personale față de posibilele implicații asupra sănătății.
  • Dincolo de HRT: o viziune holistică. În timp ce HRT poate fi o componentă vitală a gestionării menopauzei, dr. Malone subliniază, de asemenea, importanța unei abordări holistice a bunăstării în timpul acestei tranziții. Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și gestionarea stresului, joacă un rol crucial în sănătatea generală și pot completa beneficiile HRT. Această viziune cuprinzătoare încurajează femeile să privească dincolo de tratamentul hormonal și să ia în considerare toate aspectele sănătății și stilului lor de viață în timp ce navighează la menopauză.
  • Pe scurt, terapia de substituție hormonală reprezintă o opțiune valoroasă pentru multe femei care se confruntă cu simptomele provocatoare ale menopauzei, oferind o cale de ameliorare și îmbunătățire a calității vieții. Perspectivele expertului Dr. Sharon Malone subliniază importanța îngrijirii individualizate, a luării deciziilor în cunoștință de cauză și a integrării HRT într-o abordare mai largă și holistică a sănătății în timpul menopauzei. Pe măsură ce continuăm să creștem în înțelegerea și discuțiile noastre despre HRT, accentul rămâne pe împuternicirea femeilor cu cunoștințele și sprijinul necesar pentru a face cele mai bune alegeri pentru sănătatea și bunăstarea lor.
Sharon Malone - Medic Ginecolog, absolvent Columbia University’s College of Physicians and Surgeons, profesor asociat la departamentul de Obstretica Ginecologie la George Washington University
https://avivaromm.com/sharon-malone-menopause/

 Despre DHEA, (substanta activa dehidroepiandrosteron). Un studiu facut pe femei care arata ca, desi ajunge in sange, acest precursor luat pe cale orala sau prin piele, nu se transforma in estrogen. Se transforma totusi, la o rata mica in testosteron.

"Pentru a studia biodisponibilitatea dehidroepiandrosteronului (DHEA) administrat pe cale orală și percutanată, trei grupuri de 12 femei în postmenopauză cu vârsta cuprinsă între 60-70 de ani au primit două capsule de 50 mg DHEA pe cale orală înainte de micul dejun, zilnic timp de 14 zile, sau au aplicat 4 g de10% Crema sau gel DHEA la aceeasi ora a zilei pe o suprafata de 30 cm x 30 cm pe coapse. Nivelurile serice de estronă (E1) și estradiol (E2) nu s-au modificat după administrarea DHEA de către oricare dintre cele trei formulări, în timp ce androstenedionă (4-dionă), testosteron, sulfat de DHEA (DHEA-S), E(1)-S , glucuronida de androsteron (ADT-G) și 3alfa-androstanediol-G (3alfa-diol-G), au crescut în toate cazurile, efectul asupra acestor parametri fiind mai important după administrarea orală decât percutanată datorită metabolizării DHEA în acești metaboliți în tractul gastro-intestinal și ficat. "
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17627814/

 Progesteronul micronizat - rezumat cu ceea ce poate sa ne intereseze ca pacienti:

  • micronizarea progesteronului la dimensiuni ale particulelor <10 μm mărește suprafața disponibilă a medicamentului și îmbunătățește viteza de dizolvare și absorbția intestinală a progesteronului.
  • spre deosebire de progesteronul micronizat care este un hormon bioidentic, progestativele sintetice au o serie de efecte negative : in combinatie cu estrogenul afecteaza toleranta la glucoza a unor pacienti, progestativele sintetice pot atenua efectele benefice lipidice și cardioprotectoare ale estrogenului in cadrul terapiei de substitutie hormonala, din cauza potențialelor reacții adverse, este necesară o supraveghere medicală atentă dacă progestativele sintetice urmează să fie utilizate în timpul primului trimestru de sarcină sau de către pacienții cu diabet zaharat, hiperlipidemie sau hipertensiune arterială.
  • spre deosebire de estrogen, care se poate stoca in tesutul gras sau care poate sa fie recirculat in organism odata ajuns in intestinul gros (precizare care nu este in articolul citat), progesteronul este eliminat.
  • După administrarea orală de progesteron micronizat, concentrația maximă și aria de sub curba concentrației plasmatice sunt proporționale cu doza administrată în intervalul de doză de 100-300 mg. Nivelurile plasmatice maxime de progesteron variază în funcție de indivizi și între studii. Nivelurile plasmatice medii atinse cu doze orale de progesteron ≥100 mg sunt cel puțin la fel de ridicate ca nivelurile din fază luteală. Nivelurile de progesteron rămân semnificativ crescute timp de până la 12 ore și nu revin la nivelurile inițiale până la cel puțin 24 de ore după administrarea orală.
  • absorbtia si eliminarea progesteronului micronizat este independenta de doza
  • Când progesteronul a fost administrat în doze de două ori pe zi (100 mg dimineața și 200 mg seara) timp de 5 zile, nivelurile plasmatice de progesteron au rămas semnificativ crescute pe parcursul fiecărei perioade de 24 de ore și până la 36 de ore după doza finală de progesteron micronizat oral. Nivelurile de progesteron nu au scăzut la valorile inițiale până la 84 de ore după ultima doză. (Important in cazul in care progesteronul micronizat se foloseste pentru oprirea hemoragiei vaginale!)
  • administrarea orala are un mai mare grad de eficacitate fata de administrarea intravaginala. Totusi, pentru situatiile in care progesteronul este dorit in uter (oprirea unei hemoragii), administrarea vaginala este superioara.
  • progesteronul micronizat este indicat in: amenoreea secundara, hemoragii in premenopauza, fertilitate, travaliu prematur, terapia de substitutie hormonala
  • impreuna cu estrogenul, in terapia de substitutie hormonala, progesteronul micronizat a produs efecte pozitive in ceea ce priveste nivelul colesterolului: nivelul LDL , si raportul LDL-HDL.
  • nu s-a observat cresterea nivelului a enzimelor ficatului in cadrul terapiei combinate cu estrogen și progesteron micronizat administrate oral.
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028299002721?fbclid=IwY2xjawJE9z1leHRuA2FlbQIxMQABHbO7Hk7CfHbmO_kvIBEfySvJAKsWNcuHmZgHkoSxH_m9ARMMUw5Fl8X7JQ_aem_ZSfySqrf_LIMPx2wzOdVVw

 "Clinicienii din SUA solicită reducerea avertismentelor FDA privind estrogenul in doze mici

Multe femei se tem să ia aceste produse vaginale din cauza a ceea ce Powell consideră avertismente excesiv de puternice cu privire la riscul de cancer și boli cardiovasculare legate de estrogen, care au fost emise la începutul anilor 2000.
El pledează ca Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să elimine avertismentul de pericol privind dozele mici de estrogen. Eforturile sale sunt separate de rolurile sale de profesor asociat de urologie la Indiana University School of Medicine, Indiana, și de membru al Asociației Americane de Urologie (AUA), a spus Powell.

În încercarea sa de a afla cum să schimbe etichetarea, Powell a invatat rapid despre reglementarea medicamentelor. El i-a înrolat pe reprezentantul Jim Baird (R-IN) și pe senatorul Mike Braun (R-IN) să contacteze FDA în numele său, în timp ce personalul Congresului l-a ghidat prin obstacolele legate de schimbarea etichetei de avertizare. De exemplu, implicarea unui producător de medicamente pe baza de estrogen în doze mici ar putea sa-l ajute.
„Nu înveți asta la școala de medicină”, a spus Powell pentru Medscape Medical News într-un interviu recent.
Cu aceast demers, Powell a intrat într-o dezbatere veche între FDA și unii clinicieni și cercetători cu privire la potențialele daune ale estrogenului cu doze mici.
El face acest lucru într-un moment de interes sporit pentru înțelegerea sindromului genito-urinar al menopauzei (GSM), un termen inventat cu un deceniu în urmă de către Societatea Internațională pentru Studiul Sănătății Sexuale a Femeii și Societatea Nord-Americană de Menopauză pentru a acoperi „o constelație de afecțiuni. „ legate de atrofia urogenitală.
Dar eticheta actuală de avertizare a FDA nu ajuta deloc femeile să înțeleagă riscurile și beneficiile estrogenului în doze mici, potrivit Stephanie Faubion, MD, MBA, directorul medical la Societatea Nord-Americană de Menopauză și directorul Centrului Mayo Clinic pentru Femei, Jacksonville, Florida.
Clinicienii trebuie acum să-și aloce timp pentru a explica aceste etichete de avertisment femeilor atunci când prescriu doze mici de estrogen, a spus Faubion.
„Prospectul a va arăta înfricoșător, le spun. Trebuie pregătesc femeile pentru asta, pentru că, altfel, de multe ori nu vor lua tratamentul prescrisi”.
https://www.medscape.com/viewarticle/clinicians-call-easing-fda-warnings-low-dose-estrogen-2024a100093t?ecd=a2a&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0sCoWtOj_qLK7iNakYJ5_c8LEyDIOvp-qpWmu918BszBjzFvP7-6RFBqA_aem_AQ2NtNNwCBlWfztKe9N1ES1aXDwM2haLrjO_LOW_n57hEQzF41n-DgZVmp5LIqpFrZClxIbzptadsPf5OUHppgUo&form=fpf

 Semne ca medicul tau nu este un specialist adevarat si nu practica medicina bazata pe dovezi:

  • esti le perimenopauza si-ti spune ca plasturii cu testosteron sunt o solutie pentru tine
  • te pune sa faci testul DUCH
  • iti cere sa faci teste de saliva, sange, urina la fiecare cateva luni
  • iti spune ca nu poti sa fii la perimenopauza daca ai nivelurile de FSH si estradiol normale
  • recomanda ulei de cocos sau lubrifiant vaginal pentru Sindromul genito urinar de menopauza
  • iti spune ca nu ai nevoie de ovule cu estrogen daca faci substitutie hormonala
  • iti spune ca substitutia hormonala inseamna "cea mai mica doza pentru cel mai scurt timp posibil"
  • iti spune ca nu poti sa faci substitutie hormonala daca ai istoric de cancer de san in familie
  • iti spune ca nu poti sa faci substitutie hormonala bioidentica decat daca este special formulata pentru tine intr-o farmacie.
  • iti spune ca nu poti sa faci substitutie hormonala daca ai sterilet
  • iti spune ca anticonceptionalele sunt singura forma de substitutie hormonala recomandata in perimenopauza
  • n-a auzit in viata lui de gelul sau ovulele cu estriol
  • nu stie sa te ajute cu alternative atunci cand ai intoleranta la progesteron si-ti spun ca progesteronul este singura ta optiune
  • nu intelege diferenta intre terapia orala (pastile) si cea transdermala (prin piele)
  • iti spue ca hormonii bioidentici nu sunt cu nimic diferiti fata de cei sintetici

 Studiu nou, 04 Iunie 2024, facut pe 6566 de persoane - rezultate dupa 20:

"Terapia hormonală pentru menopauză scade probabilitatea ca persoanele în perimenopauză care au prediabet sa dezvolte diabet"
Cu alte cuvinte folosirea de către medici a acestui pretext (glicemia ridicata) pentru a nu ne prescrie substitutie hormonala nu mai sta în picioare.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1262363624000387?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2NQGUAupOcH_C1MrvQlR_RDX0KcqoYZNCsaNTKeRzAVr1FT-hJbY0F5qM_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

 Progesteronul micronizat - rezumat cu ceea ce poate sa ne intereseze ca pacienti:

  • micronizarea progesteronului la dimensiuni ale particulelor <10 μm mărește suprafața disponibilă a medicamentului și îmbunătățește viteza de dizolvare și absorbția intestinală a progesteronului.
  • spre deosebire de progesteronul micronizat care este un hormon bioidentic, progestativele sintetice au o serie de efecte negative : in combinatie cu estrogenul afecteaza toleranta la glucoza a unor pacienti, progestativele sintetice pot atenua efectele benefice lipidice și cardioprotectoare ale estrogenului in cadrul terapiei de substitutie hormonala, din cauza potențialelor reacții adverse, este necesară o supraveghere medicală atentă dacă progestativele sintetice urmează să fie utilizate în timpul primului trimestru de sarcină sau de către pacienții cu diabet zaharat, hiperlipidemie sau hipertensiune arterială.
  • spre deosebire de estrogen, care se poate stoca in tesutul gras sau care poate sa fie recirculat in organism odata ajuns in intestinul gros (precizare care nu este in articolul citat), progesteronul este eliminat.
  • După administrarea orală de progesteron micronizat, concentrația maximă și aria de sub curba concentrației plasmatice sunt proporționale cu doza administrată în intervalul de doză de 100-300 mg. Nivelurile plasmatice maxime de progesteron variază în funcție de indivizi și între studii. Nivelurile plasmatice medii atinse cu doze orale de progesteron ≥100 mg sunt cel puțin la fel de ridicate ca nivelurile din fază luteală. Nivelurile de progesteron rămân semnificativ crescute timp de până la 12 ore și nu revin la nivelurile inițiale până la cel puțin 24 de ore după administrarea orală.
  • absorbtia si eliminarea progesteronului micronizat este independenta de doza
  • Când progesteronul a fost administrat în doze de două ori pe zi (100 mg dimineața și 200 mg seara) timp de 5 zile, nivelurile plasmatice de progesteron au rămas semnificativ crescute pe parcursul fiecărei perioade de 24 de ore și până la 36 de ore după doza finală de progesteron micronizat oral. Nivelurile de progesteron nu au scăzut la valorile inițiale până la 84 de ore după ultima doză. (Important in cazul in care progesteronul micronizat se foloseste pentru oprirea hemoragiei vaginale!)
  • administrarea orala are un mai mare grad de eficacitate fata de administrarea intravaginala. Totusi, pentru situatiile in care progesteronul este dorit in uter (oprirea unei hemoragii), administrarea vaginala este superioara.
  • progesteronul micronizat este indicat in: amenoreea secundara, hemoragii in premenopauza, fertilitate, travaliu prematur, terapia de substitutie hormonala
  • impreuna cu estrogenul, in terapia de substitutie hormonala, progesteronul micronizat a produs efecte pozitive in ceea ce priveste nivelul colesterolului: nivelul LDL , si raportul LDL-HDL.
  • nu s-a observat cresterea nivelului a enzimelor ficatului in cadrul terapiei combinate cu estrogen și progesteron micronizat administrate oral.

 Chiar dacă medicina traditionala ne lasa pe dinafara și se lupta cu ghearele și cu dinții sa convingă ca menopauza nu e mare chestie și ca problema e în capul nostru, departamenrele de marketing ale brandurilor de orice ne urmăresc inversunate. Dupa cremele de fata pentru menopauza si "naturistele" care promit marea cu sarea au apărut liniile de haine create special pentru menopauza. În articolașul citat scrie ca femeile sunt extaziate de idee și ca abia așteaptă sa se îmbrace în tricouri lăbărțate gândite special pentru aceasta "minunata etapa a vietii".

https://www.primark.com/en-us/a/inspiration/wellness/primark-menopause-collection



 Cat de mare trebuie sa fie estrogenul seric pentru a obtine protectia impotriva osteoporozei.

"Parametrii biochimici care reflectă resorbția osoasă [calciu/creatinină urinară (Ca/Cr) și hidroxiprolină/creatinină (OH/Cr)] au fost legați de estrogenii serici [estrona (E1) și estradiol (E2)] la 262 de femei sănătoase, inclusiv 158 de pacienți cărora li s-au administrat estrogen prin terapie de substituție timp de cel puțin 6 luni, 49 de femei eugonadale și 55 de femei în postmenopauză netratate.
Există o corelație semnificativă (P < 0,001) între E2 seric și Ca/Cr: Ca/Cr (mg/dl) = -0,00044 E2 (pg/ml) + 0,129 (n = 262; r = -0,37), E2 seric și OH/Cr: (OH/Cr (mg/g) = -0,049 E2 (pg/ml) + 18,76 (n = 262; r = -0,36), ser E1 și Ca/Cr: Ca/Cr (mg/dl) = -0,0003 E1 (pg/ml) + 0,127 (n = 261; r = -0,28) dar nu între E1 seric și OH/Cr. Femeile cu niveluri circulante de E2 între 60 și 90 pg/ml au o valoare semnificativă (P < 0,01) reducerea Ca/Cr și OH/Cr în comparație cu cele cu niveluri mai scăzute de E2. Valorile mai mari ale E2 nu oferă un beneficiu suplimentar.
Resorbția osoasă se realizează atunci când nivelurile circulante de estradiol ating o valoare (60 pg/ml) corespunzătoare cu cea măsurată, la femeile eugonadale, în ultimele zile ale fazei foliculare precoce a ciclului menstrual induce o valoare minimă de 60 pg/ml pentru a preveni pierderea osoasă postmenopauză."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1458336/

 Rolul grasimii in productia de estrogen sau de ce organismul nostru considera absolut necesar sa adune grasime atunci cand nu mai primeste estrogenul produs de ovare. Traducere din studiul listat mai jos:

"Rezultate
În timp ce estradiolul a fost estrogenul activ circulant predominant, estrona a dominat în Tesutul Adipos (grasime), cu o concentrație mai mare în grasimea viscerală decât subcutanată (mediană, 2657 vs 1459 pmol/kg; P = 0,002). Ambele depozite de Tesut Adipos au transformat E1S circulant în estronă și estronă în estradiol. Nivelurile medii de estrone au fost de cinci până la zece ori mai mari în Tesutul Adipos subcutanat și visceral decât în ser (P < 0,001), iar nivelul estradiolului în Tesutul Adipos visceral a fost de 1,3 ori mai mare decât în ser (P < 0,005). Concentrația locală de estrone în Tesutul Adipos visceral s-a corelat pozitiv cu expresia ARNm a enzimei producătoare de estrone aromatazei (r = 0,65, P = 0,003). Circumferința taliei s-a corelat pozitiv cu creșterea producției de estradiol în Tesutul Adipos subcutanat (r = 0,60, P = 0,039).
Concluzii
Tesutul Adipos în premenopauză a demonstrat activitate enzimatică estrogenică ridicată și concentrații locale considerabile de estrogen. Acesta poate fi un factor care promovează distribuția Tesutul Adipos tipic pentru femei, la femeile aflate în premenopauză."
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096007602100042X

 Neurolog Dr. Lisa Masconi

Traducerea:
  • creierul din dreapta este al unei persoane inainte de menopauza
  • creierul din stanga este al aceleiasi persoane dupa menopauza
  • se poate observa ca dupa amneopauza este mai mult verde
  • asta inseamna o scadere de 30% in energia creierului, ceea ce inseamna o scadere in capacitatea neuronilor de a accesa glucoza sau de a o folosi eficient
  • aceasta descoperire valideaza ceea ce femeile incearca sa spuna de mult, si anume ca se intampla ceva in capul lor odata cu menopauza, ca simt ca se schimba creierul, ca nu se mai simt ele insele, ca au o oboseala mentala
  • aceasta este dovada stiintifica a faptului ca menopauza iti schimba creierul tot asa cum iti schimba si ovarele.
  • in acest moment avem suficiente studii stiintifice pentr a trage concluzia ca menopauza schimba structura, volumul, capacitatea lui de conectivitate, circulatia sangelui la nivelul creierului,
  • menopauza este "un proiect de renovare" a creierului, este o stare neurologica cu efecte masurabile si cunatificabile in creierul unei femei
https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t42.1790-2/448200755_1103816510705575_8015422607213375801_n.mp4?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=55d0d3&efg=eyJybHIiOjMwNywicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIiwidmlkZW9faWQiOjE0NDk3MzA2OTI0MTUyODl9&_nc_ohc=sja9jr9uXMcQ7kNvgH9Zb7e&rl=307&vabr=171&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&cb_e2o_trans=q&oh=00_AYD1OhO5oSZD2tfLXkvNr-7YnEG-rmmcigD4XX7UiyKJBQ&oe=669D3B1C