vineri, 18 martie 2011

Capcana forumurilor

Acum cam un an am avut o discutie cu Sim despre forumuri. El cauta uneori informatii tehnice si era oripilat de nivelul sub-mediocru al informatiei, de aroganta moderatorilor, de prostia crasa a "supusilor" cu state vechi, de nevoia lor de a-ti demonstra ca au dreptate, etc. Intamplarea face sa-i cunoasca din facultate sau din activitatea profesionala pe cativa "guru" de pe forumuri tehnice si sa stie cam cate parale fac ei ca specialisti in viata reala .
La vremea respectiva nu vedeam insa niciun pericol in forumurile de parenting, le consideram chiar utile, eu insami gasindu-mi de multe ori inspiratia in ideile unor doamne inteligente si cu mult bun simt.
In ultima vreme insa am inceput sa ma uit cu alti ochi la astfel de forumuri si am descoperit o mutime de monstrii adormiti prin colturi si pe sub pat, monstrii care tind sa creasca in lumea virtualului pe zi ce trece.
REGULILE MELE DE SIGURANTA PE FORUM (a se citi "Din experienta lui Stan Patitul"):

- orice forum trebuie tratat cu prudenta, ca o secta in cautare de adepti. Ca orice secta se conduce dupa cateva idei bune, care merita folosite, iti va oferi ceva sfaturi utile cand te simti descurajat sau lipsit de inspiratie dar nu trebuie mers in niciun caz mai depare de atat. Se numeste ca si-a depasit atributiile si e de fugit cu 100 la ora in momentul in care moderatorul sau membrii "de baza" incep sa-ti ofere sfaturi care au legatura directa cu viata ta. Am vazut o moderatoare deosebit de respectata care, pe un forum de parenting sfatuia o mamica care incepea serviciul (10 ore pe zi) si era nevoita sa-si lase fiica de 2 ani cu mama ei, sa nu o lase cu bunica insensibila la "brest feeding" ci sa caute o cresa sau o bona!!!!
ORICE INDIVID CARE PE UN FORUM TE SFATUIESTE (pe baza a probabil 1% din ceea ce esti tu in realitate) SA OPEREZI SCHIMBARI IN VIATA REALA COMITE O INTERVENTIE INADMISIBILA IN VIATA TA PERSONALA!!! Sotul, parintii, prietenii, nu se parasesc pe baza unor sfaturi virtuale. Lumea de pe forum este o lume paralela, mincinoasa, nimeni nu este ceea ce pare a fi, nimeni nu are legitimitatea unor astfel de sfaturi.
- in momentul in care simti nevoia sa intri zilnic pe un forum ceva nu este in regula cu tine, ca persoana reala. Una este sa cauti informatia care te intereseaza, altceva este sa ajungi sa simti nevoia sa SOCIALIZEZI cu oameni despre care nu sti absolut nimic in realitate.
- cand esti atacat pe un forum cauta urgent sprijin in viata reala. Nu conteaza ce cred despre tine niste oameni virtuali. Conteaza ce gandesc despre tine familia si prietenii tai ADEVARATI. Cei mai multi oameni citesc pe diagonala ceea ce scri pe un forum, retin numai ceea ce este compatibil cu nivelul lor de cultura si isi fac o parere despre tine pe baza a acel 1% cat ai lasat tu sa se vada despre tine; astfel "inarmati" vor fi suficient de imbecili incat sa PRETINDA ca te cunosc, sa te atace sub centura daca nu esti de acord cu ei, sa te jigneasca chiar. Desi poate iti spui ca nu conteaza, ca totul este numai virtual, vezi cum o magarie SCRISA te face sa te albesti pur si simplu in fata computerului si te poate face sa te zvarcolesti zile in sir intrebandu-te "dar daca are dreptate". Ori nu este OK ca internetul SA ADAUGE stres in viata unui om. Se presupune ca intri pe net pentru divertisment, pentru informatie, in niciun caz pentru EXTRA-STRES.
- in momentul in care descoperi ca varianta ta despre viata (100% impartasita pe un forum) nu mai este impartasita de nimeni in viata reala inseamna ca ai pierdut complet legatura cu realitatea!!! In familiile functionale oamenii discuta si IMPREUNA ajung la o concluzie. In momentul in care incepi sa consideri ca esti singura care stie ce trebuie facut, ca parerea celorlalti nu conteaza, ca discutiile cu sotul legat de cresterea copilului de pilda devin tot mai mult "my way or no way" este un semn ca prezenta ta pe un anumit forum (pe care te simti 100% inteleasa) este cazul sa inceteze daca vrei sa ai o familie functionala.
- intreaba-te mereu ce-i anima pe oamenii care petrec zilnic ore in sir pe forumuri dand altora sfaturi de viata pe baza unor informatii absolut trunchiate. De ce o fac? N-au alta treaba?  N-au prieteni de vizitat, job la care sa mearga, pasiuni, case de construit, viata personala, interese de aparat, etc.? PAI... ADEVARUL ESTE CA NU PREA AU!!!
- informatia dintr-o carte are prioritate in fata informatiei de pe internet. Un om care scrie o carte o semneaza si si-o asuma. Articolele de pe net apar si dispar iar autorul unui articol de pe net poate pretinde oricand ca nu l-a scris niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu