luni, 22 noiembrie 2010

Huliganii

In romanul omonim al lui Eliade, huliganii sunt reprezentatii tinerei generatii interbelice razvratite. Niste oameni care vor sa fie liberi si gasesc ca libertaea inseamna eliberarea si de orice morala. Huliganii lui Eliade CRED ca isi raman credinciosi numai lor insisi, idealurilor si valorilor lor personale. Restul, orice morala impusa de societate  (minciuna, tradarea, hotia, etc.), orice este permis. Din pacate insa, toate personajele care se considera libere (si-si afirma cu pumnul in masa aceasta libertate) continua sa fie, inconstient, tributare parintilor lor. Unul este programat de tata sa construiasca avionul pe care l-a visat, altul sa rascumpere averea familiei si sa razbune mortii, altul sa nu se poata casatori pentru ca parintii lui au avut un mariaj de cosmar, etc.

Si m-am gandit la generatia mea. Generatia care da cu parintii de pamant, ii anuleaza daca este necesar si-si permite sa le arunce literamente la cos valorile false. Noi vom reusi oare sa fim liberi? Sau vom reusi macar sa croim cu maceta un drum pe care sa mearga nestingherita libertatea copiilor nostri?

Ca o parte a societatii ne considera pe noi, cei ce credem in copilul liber huligani asta este indubitabil pentru ca am primit in ultima vreme pe email foarte multe slide-show-ri (categoria "educative") in care fel de fel de frustrati isi pun insistent intrebari gen  "unde o sa ajunga lumea daca-i lasam pe copii sa faca din noi ce vor" sau "cine nu are batrani sa-si cumpere" si in care suntem cu totii indemnati sa luam parte la ingrijorarea lor si sa ne trezim...
Mai exista si astfel de articole... http://www.ziarullumina.ro/articole;1419;1;47429;0;Autoritatea-parintilor-un-drept-natural.html

Vom reusi oare noi sa mergem pana la capat sau vom sfarsi ca si huliganii lui Eliade determinati de  mrejele propriului nostru trecut?

Pentru ca si daca-ti anulezi complet parintii si societatea in care au trait ei si arunci la cos toate valorile create de ei este tot lipsa de libertate. Omul liber vede, gandeste desface pachetul si alege ce are nevoie din ceea ce gaseste acolo. DAR DESFACE PACHETUL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu