miercuri, 13 aprilie 2011

Usa din fata

Nu stiu de ce la mai toate institutiile din tara noastra se intra pe usa din dos.
Vezi o cladire frumoasa, cu o scara si o usa monumentala, crezi ca pe acolo e intrarea dar te inseli. Usa aceea este blocata, nu o foloseste nimeni si toata lumea se inghesuie pe cate o usita laterala undeva in dos. Aceasta era situatia si la liceul la care am invatat, si la facultate, etc. De ce au cladirile usi principale mari si frumoase?

Am aprofundat problema (care ma preocupa sincer) si am constatat ca multi oameni de la tara au case mari si frumoase dar ei se inghesuie cu totii intr-o anexa construita in afara casei, anexa careia ii spun "bucataria de vara". Acolo se face mizerie. In casa mare e luna si bec, un frig de-ti inghiata sangele in vine si... cele mai bune lucruri ale familiei se tin tot aici (pe vremea copilariei mele era in casa mare si telefonul; puteai sa suni pana nu mai puteai pe cineva la telefon ca nu te auzea). In "sufragerie" era tinut si pomul de Craciun de care logic, nu se putea bucura nimeni in frigul acela. Copiii intrau in mare viteza, smulgeau cate o bomboana de pe crengi si fugeau la caldura in... bucataria de vara. Era ceva ce nu puteam sa inteleg atunci cand veneam in vizita la rudele de la tara. Ce rost mai are un brad daca e intr-o camera atat de friguroasa?
Ma intreb ce-i face pe romani sa nu se bucure de ceea ce agonisesc? De ce sa faci o casa mare daca nu te bucuri de ea? De ce sa ai o usa frumoasa, prin fata, daca tu nu consideri ca meriti sa intri ca un rege, cu fruntea sus, prin cel mai frumos loc? Ce-i faci usii aceleia? O mananci? O murdaresti? Pai si pe aia mica o murdaresti. A... daca e prin spate poate ca nu mai vede lumea si nu mai trebuie s-o speli?


Eu cred ca directorii de institurii carora mama le interzicea sa intre in camera "de buna", cand ajung decidenti fac ceea ce au fost invatati sa faca: se strecoara cocosati, pe usa din dos. Numai ca as vrea sa inteleg cu ce este vinovata acea parte a societatii obsnuita sa stea cu fruntea sus si sa intre pe usa din fata.

Si totusi, ca sa nu fiu rea pana la capat, mai sunt si exceptii. La primaria de la Campina (o splendida casa istorica renovata) se intra pe usa din fata, direct in holul principal. Imi amintesc ca prima data m-am dus la usa din dos, din obisnuinta... Oare obiceiul nu se va schimba in ziua in care locul primarului actual (un tip educat si rafinat ) va fi luat de un domn crescut  in "bucataria de vara"?

2 comentarii:

  1. Haha, cata dreptate ai, nu m-am gandit niciodata la acest aspect, dar acum imi amintesc ca si noi la liceu intram pe usa laterala, mica, ascunsa intre blocuri, la facultate intram tot pe usa din spate, nu pe aia dinspre bulevard, iar la bunica-mea ne adunam toti in bucatarie, unde era cald si bine, spre deosebire de fundul casei unde totul era bec de curatenie (ca era camera de la strada ;-)) si exact la fel de rece si lipsit de viata cum descrii tu...
    La bloc unde stateam cu parintii nu aveam decat o usa ;-))

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa mai zica cineva ca n-am avut si avantaje la bloc. Cate schimba sa ai o singura usa!

    RăspundețiȘtergere