marți, 28 septembrie 2010

Le's do it Romania


Sambata, 24.09.2010
ora 7 - O zi urata in care nu-ti venea sa dai un caine afara. Am primit un mesaj pe mobil: "Let's do it". M-am pravalit din pat, m-am imbracat "de scandal", l-am remorcat pe sot si am dat navala. La primaria de la Cornu (locul de intalnire) nu astepta nicio fanfara. Naspa. Dam ochii cu restul voluntarilor din grupa 975 - tineri si inmosi. "Let's do it!!!".
ora 9 - ajungem la morman. O rapa, intr-o curba pe drumul spre Talea-Prahova de unde ni se spune ca ar trebui sa scoatem cam 30 de saci. Marea surpriza este ca ne intalnim cu un alt grup de la Ploiesti (grupa 1683). Suntem la un moment dat cam 50 de oameni.
ora 11 - incepe sa devina evident ca suntem in groapa de gunoi ilegala a satului Talea. Cand scoatem 400 de saci este clar pentru toata lumea.

Actiunea - Puncte slabe:
- actiunea trebuia organizata primavara. Toamna sunt ierburi inalte si gunoaiele nu se vad.
- "mormanele" nu s-au cartat corect. De pilda noi, voluntarii, conform regulamentului, nu trebuia sa debarasam gropi de gunoi ilegale (locuri in care o comunitate isi arunca sistematic gunoiul).  Am facut atatia oameni o zi intreaga o munca care se putea face lejer in 10 minute cu un escavator! Daca ne risipeam in padurea invecinata puteam sa facem o munca de adunare de deseuri cu mult mai utila, o munca care nu se putea face cu un utilaj in 10 minute.
- implicarea primariilor a fost 0.
- expunerea evenimentului in presa, radio, tv, a fost mai mult decat palida. Aici si explicatia pentru faptul ca implicarea primariilor a fost "0". In Estonia, in ziua curateniei toate posturile de radio si televiziune nu au transmis decat curatenia. Din elicoptere, de pe teren, etc. Autoritatile si daca voiau nu puteau sa nu se implice...
Actiunea - Puncte forte:
- a fost prima actiune de acest gen. Sper ca am invatat cu totii cate ceva si data viitoare va fi mult mai bine.
- am cunoscut o mana de oameni  inimosi, gata sa sara la orice.

luni, 27 septembrie 2010

Mesaje negative

Vlad a fost sambata la ziua unui coleg. Aceeasi M a ras de el ca si-a uitat slitul desfacut, a chemat pe toti copiii sa se uite si sa rada de el, etc. A plans... M-am intristat.
Si atunci mi-am adus aminte de Salome si i-am pus prelegerea despre "Ce facem cand primim mesaje negative":

"Noi primim din jurul nostru mesaje care sunt bune pentru noi si pe care le pastram, dar in acelsi timp putem primi lucruri care sunt rele pentru noi, mesaje care ne fac rau.
De exemplu "esti un idiot", "esti foarte rau", "ai un caracter urat", etc. nu ne fac bine, ne fac sa ne simtim rau. Eu recomand copiilor, cand primesc lucruri care nu sunt bune pentru ei, sa le dea inapoi celui de la care le-au primit. Cand cineva vine si-mi spune "esti un idiot" scriu pe o bucata de hartie "esti un idiot" si-i spun "ia asta, este parerea ta, ti-o dau inapoi". Eu sustin faptul ca ar trebui sa-i invatam pe copii ca tunci cand primesc un mesaj bun sa-l pastreze. Acest lucru ii va ajuta sa creasca, ii va face mai frumosi, mai inteligenti. Dar atunci cand primesc un mesaj rau, acesta nu-i ajuta sa fie mai impliniti si atunci nu trebuie sa-l pastreze ci trebuie sa-l inapoieze celui care l-a trimis. Daca inghiti ceva ce nu este bun pentru tine, corpul, intr-o zi, va da afara acel lucru, il va respinge (prin boli, dureri, tristeti, etc.). Asa cum corpul nostru da afara mancarea atunci cand aceasta nu este buna pentru noi, tot asa ar rebui sa ne invatam mintea sa respinga, sa dea inapoi cuvintele si gesturile care ne fac rau."

Si a fost mai bine. Sper sa invete, cu timpul sa nu mai puna la suflet.

joi, 23 septembrie 2010

Viitor stralucit David Emeric!

Cand se naste un copil se naste o stea.
Ne strangem in jurul ei si ne minunam cat e de frumoasa si sralucitoare, de puternica si fragila.
O atingem usurel, cu degete tremurande.
Ne smerim.
Suntem mai buni pentru ca la lumina unei stele orice urma de uratenie devine vizibila si suparatoare.
Si tot binele din noi, toate energiile noastre pozitive, se strang pentru o zi in jurul unui singur copil pentru a-l incarca cu si mai multa lumina.
Pentru ca stim ca acest copil va trai vremuri bune si rele.
Si ca o sa aiba nevoie de fiecare foton.
Intr-o zi va imparti din lumina lui altor stele nou-nascute.
Ce ritual frumos!
Vechi ca omul...
Cat e de frumos sa fii nasa unui stele!

miercuri, 22 septembrie 2010

Nu merit...

Ieri Vlad si-a uitat acasa blocul de desen si acuarelele (aiureala caracteristica la majoritatea copiilor in primele zile de scoala). Invatatoarea i-a spus colegului de banca sa-i dea o foaie si o pensula. In loc sa ia de la coleg si sa se faca neobservat printre restul colegilor Vlad a facut, ca de obicei, un circ intreg:
"Nu merit sa fiu ajutat", "Sunt un uituc", "Nu, nu, te rog sa nu ma ajuti", etc.
Normal ca invatatoarea s-a iritat si i-a spus ca daca nu accepta IMEDIAT ajutorul colegului primeste un "Insuficient". Cand a auzit una ca asta a luat foaia si si-a facut treaba fara sa mai carcteasca.

Si ca sa fie atelajul complet (trasura intr-o roata si martoaga beata impopotonata cu ciucuri si palarie de pai) a mai adaugat inca doua obsesii la cotidianul plictisitor:

1. "Am inchis usa la masina?" (se intoarce zilnic sa verfice) - asta dupa ce a lasat usa de la masina deschisa odata si l-am cam apostrofat: i-am zis ca vin hotii si ne fura masina, etc.

2. "Nu mi-am notat bine tema. PRECIS!" - dupa ce nu si-a notat marti tema si invatatoarea i-a scris cu rosu in caiet "sa-ti notezi corect tema". Zilnic, in drum spre casa incepe: "cred ca iar nu mi-am notat bine tema" si o tine tot asa pana ajungem si face nenorocita aceea de tema si vede ca e bine notata.

Cu alte cuvinte suntem "back in business"...

NICIODATA...

- nu voi spune despre noile generatii ca sunt din ce in ce mai slabe si mai incapabile sa continue ceea ce am realizat noi
- nu voi spune despre toata muzica noua ca este proasta si ca cea veche era mai buna.
(voi icerca sa ascult muzica - macar piesele cele mai bine cotate - oricat de idioate mi se vor parea in prima faza)
- nu voi caracteriza moda "din ziua de azi" ca fiind idioata si de nepurtat de catre oamenii normali
(voi incerca sa adaptez fie si o singura piesa daca ma avantajeaza)
- nu voi respinge un mijloc nou de locomotie (daca o sa se inventeze si o sa mi-l permit, desigur...)
- nu ma voi grabi sa ma simt superioara unui tanar, oricat de dubios mi s-ar parea la prima vedere
- nu voi refuza prietenia oamenilor care fac alegeri complet diferite de ale mele (atata timp cat ei, la randul lor, imi respecta alegerile si nu inceraca sa-mi vare pe gat adevarul lor).
- nu voi lasa frica de moarte si frica in general sa-mi conduca viata (asa cume e si cata e, viata mea merita traita cu bucurie si patima. Si nicio AMENINTARE cu meteorit, cu 2012, cu incalzirea globala, cu un iminent cutremur, razboi, taifun, etc. nu merita sa schimbe asta).