joi, 9 decembrie 2010

Boicot

Este a cincea serbare din viata de elev a lui Vlad in care nu are decat poezii idioate si roluri marginale si obscure de genul "un copil". Asta in conditiile in care se fac scenete si carnavaluri si sunt cel putin 10 roluri principale la fiecare serbare. De fiecare data vedetele sunt aceiasi copii iar o buna parte din ei abia daca-si stiu rolurile. Pe de alta parte Vlad are un deosebit talent actoricesc, retine poeziile de la prima citire, si recita extrem de frumos (la gradinita a fost intre cei 2 copii selectati sa reprezinte gradinita la un concurs judetean de recitari unde a luat chiar premiul I cu "Motanul Pedepsit".

Am incercat sa nu ma transform intr-una dintre acele mame care-si vor musai odorul mereu in centrul atentiei (mai ales ca lui Vlad ii place sa fie lasat in pace) asa ca niciodata nu i-am spus invatatoarei si nici mare caz din asta n-m facut. Dar anul acesta, cand a venit cu o poezie de aurolac (are 8 versuri din care 4 sunt "Cristos s-a nascut") am cedat nervos si i-am spus copilului ca poate sa nu se duca la serbare daca nu vrea. A zis "Yuhuuuu!" si cam asta a fost tot. O sa-l dau blonav in ziua serbarii si gata. Daca domna are un club select cu care tine serbarile sa le tina cu membrii clubului ca noi doar ca sa-i aplaudam pe altii nu ne mai ducem. Sim e de acord si el.

Tata ne povestea cum in copilarie mama lui (care a murit pe cand el avea 10 ani), cand odorului nu-i placea poezia la serbare se ducea cu o oala cu lapte prins la invatatore si-i schimba poezia. Cand nu-i placea fata de la dansuri... iar o oala cu lapte prins... Stia bunica mai bine oare?

7 comentarii:

  1. Nu, bunica nu stia mai bine, din punctul meu de vedere. Mituind oamenii nu faci decat sa ajuti coruptia si mentalitatea corupta sa infloreasca. Eu in clasele I si II am luat numai premiul II fiindca premiul I era rezervat lui Vlad (sorry de coincidenta de nume) a carui mamica era aproape zilnic la scoala si-i sufla in vorba aia d-nei invatatoare (care la randul ei era o moldoveanca batrana careia eu i-am explicat ca se spune manusi si nu mînusi si chestii din astea)... Ai mei stiau asta, dar nici o clipa nu le-a trecut prin cap sa mearga sa se imprieteneasca si ei cu invatatoarea...
    Intr-a III-a m-au mutat in alta clasa (s-au facut restructurari la scoala) si au inceput sa curga premiile I cu coronita, am fost si comandanta de detasament (hehe, comunismul ala...)... Si pariez ca am ajuns mai bine in viata decat acel Vlad.
    Asa ca boicoteaza-i, tu-le mama lor cu "Cristos s-a nascut" al lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu cred ca stia bunica mai bine. Mai degraba simtea ca s-ar face de rusine daca tatal tau n-ar fi fost cel-mai-cel. Sau macar pe aproape. Tu nu vrei ca Vlad sa fie in fata la serbare (ca dovada ca va sta acasa), ci te supara ca ii sunt ignorate (si, poate, inhibate) calitatile.

    Fata mea are 4 ani si 4 luni si a primit, pentru serbarea de grupa mijlocie, o poezie ca un exercitiu de dictie: "Turturi stau la stresini salba" :) Ea pronunta mai bine decat mine, eu sunt usor peltica si r-ul asociat cu multe consoane imi pune probleme. Ma gandeam numai cat de multa intelegere pentru copiii aia tre' sa ai ca educatoare/invatatoare incat sa incerci sa faci din serbare un moment placut, pe care sa-l astepte, in loc sa fie un moment al triumfului tau. Cat de greu e sa-i pui in valoare pe fiecare prin ceea ce are si-i place (de genul recitatului/jucatului in cazul lui Vlad, de genul poeziilor amuzante si al cantecelor, in cazul fetei mele).

    Si imi pare rau s-o contrazic pe Feli: se poate ca in Romania colegul ei Vlad sa fi ajuns destul de bine. O familie insistenta si dotata poate face multe, mai mult chiar decat meritul personal, aici. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. In ziua serbarii ia-l pe Vlad de mana si mergeti la o cofetarie unde au praji bune si ciocolata fierbinte. Fericeste-l triplu:-)
    Sau du-te la scoala cu oala de lapte si toarn-o in capul doamnei:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Alice, daca lui Vlad i-ar fi facut placere sa fie aplaudat la scena deschisa, merita sa lupti pentru talentul si dreptul lui. Asa insa, cred ca ai procedat foarte bine. Du-l la o distractie in ziua cu pricina, fa-i o bucurie.
    In curand scapati de serbari :-)

    Mie personal nu prea imi plac serbarile astea. Prea multe orgolii implicate si prea putini copii care se simt bine la serbari. Serbarile nu se fac pentru copii... Ca atare, Ioana mea participa doar la serbarile la care doreste (are de unde alege, au vreo 5-6 pe an) La cea de Craciun merge de obicei, stie ca vine si un mos cu sacul plin :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne ducem la zapada, pe partia de la Azuga. Profitam ca sunt mai putini bucuresteni. Uraaa!

    RăspundețiȘtergere
  6. "Rolul" lui fii-miu incepea cam asa:

    "Decat sa-ntrebam de dansa
    Mai bine ne jucam de-ascunsa"
    etc. etc. etc....

    As fi preferat o serbare de juma de ora in care sa cante, sa sune din clopotel, sa bata din palme, in locul unor scenete interminabile...

    RăspundețiȘtergere
  7. uuuu, ce amintiri si emotii ati starnit in mine...
    La gradi la fiica mea, nu a fo serbare la cei mici. M-am bucurat...

    Apoi am citit ce zicea Feli de premiul 1. Nici mama mea nu a fost genul cu geanta la invatatoare - nu avea ce duce. O colega insa a iesit cu premiul 1. Io am zis ca e proasta. Maica sa s-a ofticat si mi-a facut morala. In clasa a 7a, colega nu stia tabla inmultirii. (6 ani au trebuit sa demonstreze ca eram un copil dureros de sincer). Vorba Feliciei, oare ce o ajuns colega aceea?

    RăspundețiȘtergere