luni, 27 septembrie 2010

Mesaje negative

Vlad a fost sambata la ziua unui coleg. Aceeasi M a ras de el ca si-a uitat slitul desfacut, a chemat pe toti copiii sa se uite si sa rada de el, etc. A plans... M-am intristat.
Si atunci mi-am adus aminte de Salome si i-am pus prelegerea despre "Ce facem cand primim mesaje negative":

"Noi primim din jurul nostru mesaje care sunt bune pentru noi si pe care le pastram, dar in acelsi timp putem primi lucruri care sunt rele pentru noi, mesaje care ne fac rau.
De exemplu "esti un idiot", "esti foarte rau", "ai un caracter urat", etc. nu ne fac bine, ne fac sa ne simtim rau. Eu recomand copiilor, cand primesc lucruri care nu sunt bune pentru ei, sa le dea inapoi celui de la care le-au primit. Cand cineva vine si-mi spune "esti un idiot" scriu pe o bucata de hartie "esti un idiot" si-i spun "ia asta, este parerea ta, ti-o dau inapoi". Eu sustin faptul ca ar trebui sa-i invatam pe copii ca tunci cand primesc un mesaj bun sa-l pastreze. Acest lucru ii va ajuta sa creasca, ii va face mai frumosi, mai inteligenti. Dar atunci cand primesc un mesaj rau, acesta nu-i ajuta sa fie mai impliniti si atunci nu trebuie sa-l pastreze ci trebuie sa-l inapoieze celui care l-a trimis. Daca inghiti ceva ce nu este bun pentru tine, corpul, intr-o zi, va da afara acel lucru, il va respinge (prin boli, dureri, tristeti, etc.). Asa cum corpul nostru da afara mancarea atunci cand aceasta nu este buna pentru noi, tot asa ar rebui sa ne invatam mintea sa respinga, sa dea inapoi cuvintele si gesturile care ne fac rau."

Si a fost mai bine. Sper sa invete, cu timpul sa nu mai puna la suflet.

5 comentarii:

  1. Doamne, cat de trist... De ce simt unii copii nevoia sa fie rai, sa-i umileasca pe ceilalti? Of, Doamne... Pupic pentru Vladutul sensibil si drag!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca M taraste dupa ea un mare sac cu mizerie si pentru ca sacul este prea greu ea TREBUIE sa se debaraseze de gunoi intr-un fel sau altul. Cineva in familia sau anturajul ei este responsabil cu "reumplerea". E foarte trist. Nu stiu insa pana acum (experimentez deocamdata, vezi si tu...) in ce masura putem sa-i facem pe copii sa inteleaga astfel de adevaruri subtile si sa nu mai puna la inima...

    RăspundețiȘtergere
  3. ItziBitzi gazduieste niste prelegeri extraordinare ale lui Salome subtitrate in limba romana. De acolo este ideea. De vazut inclusiv impreuna cu copiii.
    http://www.itsybitsy.ro/Articole/Lumea-parintilor/Psihologie/Video-meditatii-pentru-parinti/Copiii-care-nu-vorbesc-articol-1287.html

    RăspundețiȘtergere
  4. De retinut! Dar o idee practica in situatia asta in care nu i-au adresat cuvinte, dar au ras de el?

    RăspundețiȘtergere